Materská škola a 1.-2. tr. ZŠ

 

NPVF – Lesné zvieratká

Aké lesné zvieratká žijú v Národnom parku Veľká Fatra a ktoré sú chránené? Zavedieme žiakov do pomyselného lesa aj vo Vašej triede. Budeme spolu počúvať mnoho lesných tvorov. V rámci pohybových aktivít sa o nich všeličo naučíme a pokúsime sa doslova do nich vžiť. Objavíme veľkú škálu zvieracích jedálnych lístkov a zoznámime sa s pojmami mäsožravec, bylinožravec a všežravec. Dokonca sa vydáme po ich stopách a nezabudneme si povedať, aké ich môžu v dnešnej dobe čakať hrozby.

Aktivity:

  1. Zvieracia rozcvička!
  2. Tvorba potravinovej mapy zvierat pomocou pečiatok.

 

Opeľovači – motýlie kúzla

Na rozkvitnutej lúke NP Veľká Fatra to doslova žije! Veľký počet hmyzích kamarátov sa môže pýšiť označením “opeľovači”. Prečo sú pre rastliny, ale aj pre nás dôležití? Iste už spoznáte usilovné včielky, ale aj motýle patria medzi významné opeľovače. Ako vznikne z maličkého vajíčka dospelý motýľ a prečo sú ich krehké krídla zdobené rôznymi kresbami? Necháme sa uniesť krásou a ľahkosťou motýlích krídiel a vykúzlime si spolu pestrofarebné motýliky.

Aktivity:

  1. Let po rozkvitnutej lúke!
  2. Zahrajme sa na denných a nočných motýľov!

 

Rok medveďa

Ako trávi medveď štyri ročné obdobia a čo všetko môže narušiť jeho životný rytmus? Prečo v zime spí a čo robí potom, keď sa zobudí? Čo má medveď najradšej, kde spinká a čo mu robí najväčšie starosti? Kedy môžeme v lese vidieť medvieďatá a čo všetko sa naučia za svoj prvý rok života?

Aktivity:

  1. Pomôžeš medveďovi naplniť prázdny žalúdok?
  2. Vyrob si svoj medvedí odznak a staň sa strážcom prírody!

 

Terénne programy v Gaderskej doline – Lesné spoločenstvá

  • 3 hodiny (MŠ, 1. – 5. trieda ZŠ)
  • 2 lektori
  • Správa NPVF zabezpečuje pomôcky k programu, ale nezabezpečuje dopravu detičiek do doliny
  • Podmienky ponuky terénnej výuky v Gaderskej doline upresníme po telefonickej/emailovej dohode.

 

Program na vonkajšie akcie a podujatia – Chránené živočíchy v Národnom parku Veľká Fatra

Aké lesné zvieratká žijú v Národnom parku Veľká Fatra a ktoré sú chránené? Čím sa živí medveď, rys či hlucháň? Kde majú v prírode svoje domovy a prečo sú v prírode dôležité? Ktoré zvieratko nazývame lesnou kravou, má naozaj rys ostrovid ostrý zrak a je hlucháň naozaj hluchý? Spoznajme spoločne ako žijú zvieratká v lese, ako rôzne obdobia prežívajú a ako sa prejavujú vo svojom prirodzenom prostredí!

Aktivity:

  1. Medveď hnedý – akú potravu nájdeme v medveďom žalúdku a čo sa mu tam ešte zmestí?
  2. Rys ostrovid – ulov si svoju večeru!
  3. Hlucháň hôrny – pomôž samičke hlucháňa nájsť postrácané vajíčka a vráť ich späť do hniezda bez dotyku rúk.